Det rette format

Har du styr på formaterne? Her er en guide til de vigtigste filformater og forskellen herpå. God fornøjelse!

PNG

Det unikke ved PNG er at baggrunden kan være transparent (gennemsigtig). Billedformatet er høj kvalitet der kan vise flere unikke farvekoder. Det er samtidig muligt at komprimere billedet uden at det mister kvalitet. PNG billeder anvendes ofte online, til f.eks. ikoner og andet grafik der ikke skal have en firkantet hvid kasse rundt om, som f.eks. JPG vil give.

PNG bliver også anvendt til logoer på hjemmesider eller hvis et grafisk element skal ligge oven på et andet. Lige præcis til hjemmesider kan der også anvendes SVG-filer som er en vektor-fil der ikke mister kvalitet. Men det er en anden snak til en anden god gang…

Størrelsen på en PNG-fil fylder langt mere end JPG, så hvis du ikke har behov for transparent baggrund, er der ingen grund til at filen fylder unødvendigt meget.

 

Fordele ved PNG:

 • Flere farver
 • Transparent baggrund
 • Mister ikke kvalitet ved komprimering

 

Ulemper ved PNG

 • Filen fylder mere
 • Ikke velegnet til fotografier

JPG

JPG eller JPEG som det også kaldes, bruges ofte til fotos. Formatet understøtter flere millioner unikke farvekoder og giver derfor fotos en god kvalitet. Komprimerer man JPG billeder mistes lidt af kvaliteten. Det kan især ses hvis der er tekst, skarpe kanter eller solide farver.

Modsat PNG så tillader JPG ikke transparent baggrund. Det betyder at uanset hvordan billedet ser ud, vil alle transparente områder blive hvide. Derfor fungerer JPG ikke til web elementer eller I andre situationer hvor elementer skal ligge ovenpå hinanden.

 

Fordele ved JPG

 • Millioner af unikke farvekoder
 • Lav filstørrelse

 

Ulemper ved JPG

 • Kvalitet forringes ved komprimering
 • Ikke mulighed for transparent baggrund

AI og EPS

Her snakker vi ikke længere om billede format, men om vektor format. Det er som udgangspunkt ikke formater du stifter bekendtskab med, medmindre du er grafisk designer eller arbejder på et trykkeri. Når vi hos Conexia udarbejder et logo design, sender vi altid en logopakke. Her er der både billedfiler og vektorfiler. Du er måske også stødt på formaterne i andre sammenhænge.

Et vektor format betyder at grafikken (f.eks. et logo) kan forstørres og formindskes ligeså meget man vil, uden ændring af kvalitet. Det er især godt for grafiske designere der skal udarbejde tryk materiale, eller for selve trykkerierne.

Vektorfiler kræver at  man har installeret Adobe Illustrator for at åbne dem. Så pas på du ikke sletter filerne fordi de ikke kan åbnes. Filerne kan være vigtige på længere sigt. En vektorfil kan dog gemmes som PDF, så visningen ikke kræver et særligt program. I en logopakke hos Conexia får du dit logo som JPG, PNG, AI/EPS og PDF.

 

Fordele ved vektorfiler

 • Kan forstørres og komprimeres uden tab af kvalitet
 • Vigtig for grafiske designere og trykkerier

 

Ulemper ved vektorfiler

 • Kan ikke åbnes uden Adobe Illustrator
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Pin It on Pinterest